Biały cukier przyczynia się do rozwoju wielu chorób , od miażdżycy przez cukrzycę po nowotwory. Jest on niestety stosowany w dużych ilościach przez producentów żywności, napojów gazowanych, , i przyczynia się w znacznym stopniu do otyłości, szczególnie wśród osób młodych. Spożywanie go może szybko sprawić, że poczujemy się energiczni, a potem szybko odejdzie. Warto rozważyć całkowite rzucenie palenia, jeśli chcemy sprzyjać harmonii w swoim życiu i dobru bliskich. Co zrobić? Ksylitol to opcja, która pozwala cieszyć się słodkim smakiem bez obaw o zdrowie. Dowiedz się więcej o korzyściach zdrowotnych ksylitolu .
Nie jest on odkryciem dokonanym niedawno. Występuje w składach owoców i warzyw takich jak jagody, maliny i borówki, kukurydza, gruszki, kalafior. Znany jest również jako cukier brzozowy. Wytwarzany jest z kory z fińskiej brzozy. Wygląda bardzo podobnie do znanego nam białego cukru. Stosowany jest głównie przez producentów ekologicznych deserów. Cukry te są droższe od tradycyjnych słodzonych, ale i tak są świetną opcją dla zdrowych przekąsek. Można go używać do słodzenia napojów, wypieków (z wyjątkiem ciast drożdżowych), a także przetworów owocowych.
Badania wykazały, że ksylitol nie rozkłada się w jamie ustnej. Oznacza to, że nie powoduje rozwoju bakterii niszczących zęby. Chroni przed chorobamidzięki swoim właściwościom antybakteryjnym. Te same badania wykazały również, że gumy do żucia i krople zawierające tę substancję są skuteczne w walce z nieżytem jamy ustnej. Niektórzy producenci past do zębów zawierają ją teraz w swoich produktach. Do produkcji tej substancji wykorzystuje się korę brzozy fińskiej. Działa ona jako środek nawilżający, zapobiegając utracie wody z naskórka i poprawiając elastyczność jego warstwy rogowej.
Inne badanie wykazało, że roztwory cukru brzozowego mogą mieć działanie przeciwzapalne u dzieci z zapaleniem ucha środkowego. Niektórzy lekarze zalecają stosowanie ksylitolu w roztworze jako środek profilaktyczny. Zmniejsza on szansę na wystąpienie tej poważnej infekcji o prawie 40 procent, według niektórych lekarzy.
Eksperymenty wykazały, że ksylitol może być również korzystny dla absorpcji wapnia w jelitach. Naukowcy wykazali, że ksylitol może pomóc w początkowych stadiach zapalenia stawów. Jest on również korzystny dla wchłaniania wapnia w jelitach. Ważne jest, aby pamiętać, że jak wszystkie substancje, trzeba być ostrożnym . Biegunka może być spowodowane przez spożywanie dużych ilości ksylitolu . Wiele pozytywów produktu przeważa nad jego negatywami i szturmem zdobywa cukiernie i Polaków.