Jednym z najbardziej praktycznych i smacznych sposobów na czerpanie korzyści prozdrowotnych z oleju z nasion czarnuszki jest spożywanie ich na surowo. Czarny kminek jest bogaty w kwasy tłuszczowe, które są niezbędnymi składnikami ludzkiego ciała. Zawiera również dużą ilość antyoksydantów, zwłaszcza witaminy A, E. Olej z czarnego kminu ma miodowy kolor, intensywny korzenny aromat i lekko gorzki smak. Wynika to z bogactwa w olejki eteryczne. Olej z czarnuszki to inwestycja w zdrowie, urodę i dobre samopoczucie.

Sporządzanie oleju z czarnuszki

Nasz olej produkowany jest w małych partiach i jest tłoczony w sposób ciągły. Olej powstaje z wysokiej jakości surowców i jest tłoczony w małych partiach, co zapewnia świeżość i bogaty smak. Olej z czarnuszki można wydobyć za pomocą tradycyjnej maszyny do tłoczenia ślimakowego, która w całości wykonana jest ze stali nierdzewnej. Do urządzenia wydany jest odpowiedni certyfikat, który może być stosowany w produkcji żywności. Konstrukcja prasy pozwala na pełną kontrolę temperatury. Prasa produkowana jest w bezpiecznych i sterylnych warunkach.

Metoda tłoczenia oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki powinien być zawsze nierafinowany i tłoczony na zimno. Istnieje zasadnicza różnica w temperaturze, która jest zachowana podczas procesu tłoczenia. W wyniku tłoczenia na gorąco w temperaturze 100°C w oleju dochodzi do zmniejszenia zawartości kwasów tłuszczowych. Zmniejsza to jego wartość odżywczą. Taki olej ma ciemniejszy kolor i mniej przyjemny aromat. Nasz olej jest tłoczony na zimno w temperaturze 38°C. Taki olej zachowuje wysoką ilość składników odżywczych zawartych w nasionach czarnuszki. Olej tłoczony na zimno, czyli nierafinowany, ma najszybszy i najzdrowszy proces produkcji. Dzięki temu produkt zachowuje swój smak, aromat, kolor i konsystencję, a także wszystkie korzyści zdrowotne.

Naturalny osad na dnie

Olej z czarnuszki podczas produkcji jest filtrowany, co powoduje wzrost temperatury nawet do 70 stopni Celsjusza. Powoduje to zmniejszenie ilości zawartych w nim kwasów tłuszczowych. Poddawany jest naturalnemu procesowi sedymentacji, aby zachować wszystkie właściwości olejów. Jest to normalne i nieszkodliwe zjawisko, które z czasem pojawia się na dnie butelki. Nie świadczy o tym, że produkt stracił swoją świeżość.

Opakowania mają znaczenie

Olej z czarnuszki powinien być przechowywany w butelkach z ciemnego szkła. Dzięki ciemnemu szkłu produkt jest chroniony przed światłem słonecznym i utlenianiem. Grube szkło pomaga zachować olej na dłużej i nadaje mu lepszy smak i aromat. Nasze butelki z olejem wyposażone są również w korki typu "non-cap", które ułatwiają nalewanie oleju. Elegancki wygląd produktu podkreśla również jego kwadratowy kształt.

Korzyści wynikające ze spożywania czarnuszki

Olej z czarnuszki jest bogaty w witaminy i minerały. Wpływa pozytywnie na urodę i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dwie łyżeczki dziennie można dodać do sałatki lub twarogu, zupy lub jakiegokolwiek innego posiłku, aby doświadczyć korzyści płynących z czarnuszki. Olej z czarnuszki pomaga regulować metabolizm i wspomaga trawienie. Ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Olej z czarnuszki jest dobry dla Twojego zdrowia. Jest to naturalny produkt, który może wzbogacić dietę każdego człowieka.