Wiele osób nadal uważa, że jedzenie mięsa jest tabu. Nierzadko wegetarianie są kilkakrotnie proszeni na zjazdach rodzinnych o wyjaśnienie, dlaczego przestali jeść produkty zwierzęce. Nie jest to łatwe zadanie. Często jednak istnieją szlachetne powody, dla których ktoś nie je mięsa. Istnieją pewne okazje, z którymi jedzenie mięsa jest silnie związane. Jednym z przykładów jest grillowanie.

Jak można przeżyć grilla nie jedząc mięsa?

Wielu osobom trudno jest jeść mięso, jeśli nie mieszkają w pobliżu grilla. Wydawałoby się, że żadna zdrowa żywność nie zastąpi smaku grillowanych kiełbasek czy kaszanki. Wegetarianie chętnie grillują z przyjaciółmi i nie wracają do domu głodni. Możesz zaprosić swoich przyjaciół, aby przynieśli sałatki, wegańskie przekąski i inne dania towarzyszące, a ty możesz cieszyć się takim jedzeniem. Można też zrobić pyszne, całkowicie wegetariańskie dania z grilla! Być może taka wersja diety przekona naszych znajomych, a zdrowe jedzenie na stałe zagości w ich kuchniach.

Co warto podać na vege grillu?

1. Warzywa

Podczas organizacji wegetariańskiego lub wegańskiego grilla nie może zabraknąć warzyw. Podczas gdy wszyscy znają pieczone w folii ziemniaki i inne bezmięsne dania, to tylko jedna z wielu pysznych opcji, które można przygotować na grillu. Grillowana cukinia i bakłażan to świetny pomysł. Wystarczy pokroić warzywa w cienkie plasterki, dodać zioła prowansalskie i pieprz do końcówek i grillować je przez kilka sekund z każdej strony. Możesz też wykorzystać bataty posypane wędzoną papryką. Można je grillować w folii lub na talerzach, tak jak ziemniaki. Trudno znaleźć warzywa, które nie nadają się do grillowania. Spodoba Ci się karmelizowana marchewka i szparagi.

2. Owoce, grzyby i sery

Grillowane owoce to świetny sposób na zaskoczenie swoich gości. Nie wszystkie owoce nadają się do tej obróbki termicznej. Jednak każdy, kto kiedykolwiek skosztował grillowanego ananasa, już nigdy nie będzie organizował grilla bez tego przysmaku. Morele i brzoskwinie to również dobre opcje. Grillowanie grzybów jest popularną opcją. Dlaczego nie dodać na ruszt kilku ostryg? Możesz grillować kozi ser lub haloumi, jeśli Twoi goście przepadają za produktami mlecznymi. Możesz również dodać wyjątkowe przyprawy, takie jak pomidor z chili oregano, lub inne mieszanki przypraw.

3. Sosy

Grillowane warzywa można podawać z wieloma sosami i dipami. Co prawda w marketach można znaleźć gotowe produkty, ale nie mają one nic wspólnego ze zdrową żywnością. O wiele łatwiej jest zrobić takie dressingi samodzielnie. Świetnym pomysłem jest sos tzatziki. Można go zrobić z samego jogurtu, czosnku i ogórków gruntowych. Do przepisu można dodać również suszony koperek.

4. Słodkie przekąski

Małe desery w słoiczkach to świetny pomysł. Orzeźwiającym smakołykiem na upalne dni jest pudding z nasion chia lub kwiecista żelatyna. Możesz również podać orzeźwiające napoje i słodkie przekąski, takie jak chipsy bananowe lub suszone daktyle, dla więcej niż jednego gościa.