Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby węglowodany stanowiły podstawę naszej diety. Ważne jest, aby zwrócić uwagę na składniki odżywcze, które do nich dodajemy. Cukier, który jest dodawany do wielu produktów spożywczych, w ostatnich latach negatywnie kojarzy się z węglowodanami. Przyczynia się on do zaburzeń metabolicznych, takich jak cukrzyca, insulinooporność i problemy z kontrolą wagi. Ważne jest, aby pamiętać, że istnieje wiele opcji węglowodanów, z których niektóre są bogatsze w składniki odżywcze niż cukier.

Quinoa i wszystkie rodzaje kasz to zdrowa żywność. Produkty te mają niski lub średni indeks glikemiczny, co oznacza, że powoli uwalniają energię. Są również bogate w błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do perystaltyki jelit oraz bogate źródło białka. Oto fakty. 7g błonnika znajduje się w 100g kaszy jęczmiennej, czyli tyle co 10 suszonych śliwek lub dwa duże plastry jabłka. Kasza proso 100g zawiera 9,3g białka. Kasza gryczana i ziarna quinoa zawierają tyle samo lub więcej niż 60g polędwicy wołowej.

Będziesz zaskoczona korzyściami, jakie quinoa i kasza mogą przynieść Twojemu organizmowi

Kasze i Quinoa są cennym źródłem makroelementów (magnezu i cynku, żelaza i potasu) oraz witamin (B1, 2, B3 i B5). Są doskonałymi produktami węglowodanowymi, ponieważ zawierają dużo składników odżywczych. Pomagają utrzymać koncentrację, regulują gospodarkę wodno-elektrolitową, regulują procesy metaboliczne oraz wspomagają regenerację skóry i błon śluzowych. Produkty te są świetne dla osób, które starają się schudnąć ze względu na wysoką zawartość błonnika.

Produkty te można dodać do każdego przedmiotu!

Kaszę lub quinoa możesz włączyć do swoich śniadań, obiadów i deserów. Możesz je przygotować na różne sposoby, w tym na wytrawnie lub na słodko. Na śniadanie możesz przygotować zupę gryczaną z musem gruszkowym lub jaglaną z tartymi jabłkami, orzechami włoskimi i imbirem. Kasza może być dodana do obiadu jako opcja dodatkowa. Możesz je wykorzystać jako dodatek do dania głównego lub jako jego składnik, np. kasza z prosa z grillowaną cukinią. Można je również podać jako danie główne, np. kasza gryczana z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Jako deser można podać również naleśniki gryczane lub kaszę jaglaną z suszonymi owocami.

Dlaczego nie zjeść kaszy lub quinoa?

  • Świetny przykład produktu węglowodanowego, zawierają znaczne ilości
  • są bogatym źródłem białka
  • są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego
  • Dobrze zaspokajają głód i zapewniają długotrwałe uczucie sytości
  • Można je przygotować na wiele różnych sposobów

Zadbaj o swoje zdrowie! Jedz kaszę!

Kasze i Quinoa to wartościowe produkty węglowodanowe, które można zaliczyć do produktów prozdrowotnych. Są one bogate w składniki odżywcze i mogą pomóc w zapobieganiu miażdżycy, chorobom układu krążenia oraz nowotworom. Produkty te warto włączyć do swojej codziennej diety na wiele sposobów.