Tradycyjne przepisy świąteczne wykorzystują składniki, które w środku zimy są postne i łatwo dostępne. Nikt jednak nie mógł odmówić swojej rodzinie odrobiny luksusu. popularnym przedmiotem świątecznym były orzechy. Orzechy te , w skład których wchodziły nasiona i suszone owoce, były sprzedawane przez ormiańskich i żydowskich kupców. Były one bogate w smaku i dobre dla naszego zdrowia. Niezależnie od tego, jaki styl świąteczny preferujesz, orzechy i suszone owoce warto dodać do swoich świątecznych planów.
Wszystkie orzechy mają wysoką zawartość białka i tłuszczu . To zwiększa ich wartość kaloryczną, ale nadal są to zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, których potrzebuje nasz organizm. Zawierają również kwasy Omega-6 i Omega-3, dzięki czemu są świetne dla osób, które nie chcą jeść mięsa. Orzechy są świetnym źródłem witamin i mikroelementów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu.
Suszone owoce zachowują wszystkie witaminy i składniki odżywcze znajdujące się w świeżych owocach, a także błonnik, który pomaga regulować układ trawienny organizmu. Suszone owoce są lekkostrawne, co czyni je świetną przekąską po treningu. Suszone owoce, takie jak daktyle, familie, morele i figi zawierają dużo antyoksydantów, które są dobre dla naszego zdrowia.
Do świątecznych ciast można dodać wszystkie ulubione orzechy. Pamiętaj, aby sprawdzić w składzie, czy nie ma w nich dodatkowego cukru, siarczynów czy konserwantów. Wypieki nie potrzebują sztucznych dodatków, aby dobrze smakowały i były zdrowe.
Bakalie stosuje się przede wszystkim jako składnik wzbogacający smak potraw z makiem, takich jak kluski z makiem czy makowce. Piernik to kolejne tradycyjne ciasto, które można spotkać na naszych stołach. Istnieje wiele jego odmian. Jest to ciemnobrązowe ciasto o dużej zawartości miodu i intensywnym smaku przypraw korzennych. Piernik można przygotować nawet dwa tygodnie wcześniej. Gdy będzie już gotowy, należy zawinąć go w czystą ściereczkę. Następnie piernik będzie się suszył w suchym miejscu aż do świąt.
Możemy znaleźć inspirację w świątecznych potrawach z innych krajów, jeśli chcemy unowocześnić i zaktualizować nasze świąteczne menu. Wiele z nich zawiera orzechy, w tym amerykańskie tarty z orzechami brazylijskimi i pekanami. Tarty piecze się w okrągłych foremkach z kruchego ciasta. Istnieje wiele przepisów na pasty orzechowe z całymi lub pokruszonymi orzechami z dodatkiem miodu, karmelu lub śmietany.
Grog czyli szwedzki grzaniec można podać do świątecznego obiadu. Do czerwonego wina dodajemy sok pomarańczowy, rodzynki, oraz przyprawy takie jak kardamon i cynamon. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego kompotu z suszonego wina.