26 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pistacji. Od czasów starożytnych te "uśmiechnięte" zielone orzechy są bardzo cenione. Warto się o nich dowiedzieć, aby mieć pewność, że uda się je włączyć do codziennej diety w celu uzyskania maksymalnych korzyści.

Gdzie rosną pistacje?

W wielu regionach na całym świecie uprawia się pistacje, z których pochodzą cenne orzechy pistacjowe (pistacje). Najpopularniejsze regiony to Azja Mniejsza i Bliski Wschód (Iran, Irak Turcja, Syria), Grecja, zwłaszcza Eginie, Włochy oraz USA (niektóre południowe stany, np. Kalifornia), a także Chiny. Obecnym liderem w produkcji pistacji, zaraz po nich są Stany Zjednoczone. Na trzecim miejscu znajduje się Turcja.

Jaka jest różnica między pistacjami tureckimi, amerykańskimi i irańskimi.

Pistacje irańskie wyróżniają się spośród innych odmian cienką łupiną, która ułatwia otwieranie i wyjmowanie orzecha. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w odmianach irańskich jest wyższa niż w odmianach amerykańskich. Dzięki temu mogą być one prażone w wysokich temperaturach. Tureckie pistacje natomiast mają twardszą skorupkę niż te z USA i mniejszy orzech, przez co trudniej je obrać. Są one jednak bardzo smaczne.

Dlaczego pistacje są tak drogie?

Za 1 kilogram wysokiej jakości pistacji płacimy 60 złotych. Cena pistacji uprawianych ekologicznie może wzrosnąć nawet 3-krotnie. Kilogram wysokiej jakości migdałów kosztuje prawie dwa razy więcej. Orzechy pistacjowe nie są tanie.

Orzechy te były przysmakiem w czasach starożytnych. Delektowali się nimi Rzymianie i Grecy. O roślinie tej wspomina również Biblia w Starym Testamencie w Księdze Rodzaju. Pistacje są wymieniane jako jeden z najcenniejszych towarów Izraela, na równi z olejami, miodem i wonną żywicą.

Uprawa pistacji to kosztowna inwestycja, która może przynieść pierwsze zyski już po 10 latach. Powodem jest to, że drzewa zaczynają owocować dopiero po 7 latach. Jest to prawie 2x dłużej niż w przypadku leszczyny i orzecha włoskiego. Duże plony pojawiają się dopiero po 15-20 latach. Owocują tylko drzewa żeńskie i dzieje się to tylko raz na 2 lata. Aby to nastąpiło potrzebne są drzewa męskie, dlatego powierzchnia, na której zakłada się sady pistacjowe musi być duża. 20-letnie drzewo wyprodukuje około 30 kg orzechów rocznie, czyli 3x więcej niż inne drzewa orzechowe. Pistacja najlepiej rośnie w gorącym i suchym klimacie. Jest drzewem, które nie może przemarzać. Musi być jednak często nawadniane dużą ilością wody. To znacznie podnosi cenę orzechów . Zbiór i sortowanie pistacji to kolejny czynnik, który wpływa na cenę końcową. Praca ta jest wykonywana ręcznie, aby zapewnić najlepszą jakość. Jest to również bardzo czasochłonne i kosztowne.

Kiedy można jeść pistacje.

Wrzesień to najlepszy miesiąc na orzechy pistacjowe. Pistacje można kupować przez cały rok.

Jak obrać pistacje?

Usuwanie skorupek pistacji może być bolesne, zwłaszcza dla osób o wrażliwych palcach i długich paznokciach. Zamiast wyrzucać skorupki z pistacji , możemy je ponownie wykorzystać do otwierania kolejnych orzechów . Jest to sprawdzony sposób. Dobrym pomysłem jest, aby skorupkę rozbić kawałkiem z drugiej skorupki. Wiele przepisów wzywa do obrania pistacji. Aby to zrobić, zalać wrzącą wodą na łuskane orzechy . Pozwól im siedzieć przez 5 minut . Następnie umieść orzechy na ręczniku i delikatnie zetrzeć skórki .

Dlaczego pistacje są solone?

Aby przedłużyć trwałość pistacji i zapobiec ich jełczeniu, a także nadać im inny smak, często są solone. Niesolone orzechy są najzdrowsze . Niesolone pistacje są bardzo cenione przez miłośników orzechów za ich wyjątkowy i wyrafinowany smak. Sól zmienia ich smak, aby uczynić je bardziej atrakcyjnymi dla szerszej grupy odbiorców.

Pieczenie pistacji

Pistacje można podgrzewać, aby wydobyć ich wyjątkowy smak i chrupkość. Choć prażenie sprawia, że pistacje są świetną alternatywą dla przetworzonych przekąsek i doskonałym sposobem na dodanie smaku innym potrawom, należy pamiętać, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią dużą część wartości odżywczych pistacji, mogą zostać utlenione podczas prażenia. Mogą tworzyć się niechciane wolne rodniki, które skracają okres przydatności do spożycia. Owoce te poddawane są również obróbce termicznej, która powoduje zniszczenie cennych składników mineralnych i witamin. Najlepsze są pistacje nieprażone (surowe) i bez soli. Znajdziesz je w naszym sklepie obok odmian prażonych i solonych.

Kiedy pistacje po raz pierwszy zostały przedstawione dzieciom? Czy pistacje mogą uczulać?

Pistacje w postaci zmielonej nie powinny być podawane dzieciom przed ukończeniem 1 roku życia. Istnieje ryzyko, że mogą się zakrztusić, dlatego całe orzechy pistacjowe powinny być dodawane do diety dziecka po ukończeniu 3 roku życia. Jak wszystkie orzechy, pistacje mogą powodować reakcje alergiczne, dlatego powinny być stopniowo dodawane do diety.

Czy pistacje są zdrowe?

Ważna zawartość w orzechach pistacjowych wapnia, fosforu i manganu pomaga utrzymać mocne kości.

Pistacje zawierają potas, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Witamina B1 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania serca. Osoby z chorobami serca powinny unikać pistacji.

Pistacje są bogate w magnez i żelazo, dzięki czemu są dobrym wyborem dla osób zmęczonych, zestresowanych i przepracowanych. Warto jeść pistacje, gdy pracuje się przy komputerze.

W pistacjach znajdziemy również foliany i miedź, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Warto po nie sięgać w okresie wzmożonych infekcji i chorób.

Witamina E zawarta w pistacjach pomaga chronić Twoje komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Z kolei kwas omega-3 pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Pistacje są zdrową przekąską ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów. Należy pamiętać, że Pistacje, jak wszystkie orzechy są wysokokaloryczne, dlatego warto spożywać je z umiarem.