Jałowiec pospolity jest gatunkiem bardzo pospolitym w Polsce. Można go spotkać niemal na wszystkich rodzajach siedlisk, w tym na łąkach, w lasach i na bagnach. Najczęściej spotykany jest na skraju lub w lasach sosnowych. Wynika to z faktu, że uwielbia słońce. Owoce jałowca - Te czarne kulki przypominają jagody i występują tylko na okazach żeńskich.
Jałowiec usuwa nieprzyjemny zapach z ust. Czy coś Ci on przypomina? Tak, gumę do żucia! Tak zwany ludowy imbir do żucia ???? jest produkowany z jagód jałowca. Nieprzyjemny zapach z ust można usunąć żując pojedyncze owoce jałowca. Z tym zabiegiem należy się wstrzymać na kilka dni, aby uniknąć podrażnienia pęcherza i układu pokarmowego.
Warto wykorzystać antyseptyczne właściwości i rozgrzewające działanie olejku jałowcowego, gdy dopadnie nas infekcja przeziębieniowa. Kilka kropel olejku można wmasować w klatkę piersiową na noc, aby sobie pomóc. Wdychanie olejku jałowcowego ma działanie antyseptyczne. Może pomóc odblokować zatkany przewód nosowy. Olejku nie można wdychać. Można go stosować tylko zewnętrznie.
Jagody jałowca mogą być również wykorzystywane w kuchni. Można je dodawać do sosów, marynat, potraw z kapusty, kiszonych grzybów i innych przetworów. O aromatycznych właściwościach tego owocu wiedziały nasze prababki. Rozgniecione szyszki wykorzystywały do dodawania smaku kiełbasom i pasztetom z dziczyzny. Na sklepowych półkach można znaleźć wędliny i mięsa, które zostały uwędzone dymem jałowcowym. Jeśli chcesz zrobić własną, domową wędzonkę, pamiętaj, aby dodać tylko kilka listków jałowca. W przeciwnym razie mięso będzie mocno pachniało żywicą.
Wyjątkowy akcent do domowej spiżarni może wnieść wino jałowcowe. Można je spożyć już po 4 tygodniach od momentu wykonania.