Ciecierzyca to rodzaj rośliny strączkowej, która należy do tej samej rodziny co orzeszki ziemne i fasola. Znana jest również jako fasola garbanzo. Ma kremową konsystencję i maślany, orzechowy smak. Jest uprawiana i spożywana w krajach Bliskiego Wschodu od tysięcy lat. Po raz pierwszy została użyta w 3500 r. p.n.e. w Turcji i 6970 r. p.n.e. przez Francuzów. Obecnie uprawiana jest w ponad 50 krajach. Indie są największym producentem ciecierzycy. Jest wszechstronna w smaku i konsystencji i może być stosowana z wieloma innymi potrawami i składnikami. Ciecierzyca jest dobrym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Ciecierzyca jest również doskonałym substytutem mięsa w wielu daniach wegetariańskich lub wegańskich, ponieważ ma wysoką zawartość białka.
Będziesz cieszyć się wyjątkowym smakiem i korzyściami zdrowotnymi ciecierzycy, jeśli będziesz wiedzieć, jak ją ugotować. Można ją wykorzystać w wielu pysznych przystawkach i daniach, zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Hummus jest bardzo łatwy do zrobienia. Ugotowaną ciecierzycę i tahini wymieszać z pieczoną papryką, czosnkiem, solą. Możesz zrobić hummus z buraków zastępując paprykę pieczoną. Hummus nie musi być suchym dipem. Czekoladowy hummus z ciecierzycy i kakao oraz daktyli to zdrowa i pyszna alternatywa dla kremów czekoladowych.
Ciecierzyca stanowi świetny dodatek do sałatek. Można ją przygotować wcześniej i dodać do ulubionej sałatki, aby uzyskać źródło białka i cennych witamin.
Chrupiąca ciecierzyca z miodem i solą morską to zdrowa przekąska, która jest pyszna i łatwa do wykonania. Wystarczy połączyć ciecierzycę z miodem i rozłożyć ją na blasze do pieczenia. Posypać grubą solą morską i piec w temperaturze 180° do uzyskania złotego koloru. Aby ciecierzyca była chrupiąca i pyszna, powinna całkowicie ostygnąć.
Falafel to mieszanka ciecierzycy z cebulą czosnkiem, sodą i ulubionymi przyprawami. Do tych przypraw można zaliczyć kumin, sól i pieprz, imbir, gałkę muszkatołową. Ciecierzyca nie powinna być gotowana, aby zrobić najlepszy falafel. Powinna być namoczona przez 12 godzin. Po ostygnięciu możesz zmiksować resztę składników, aby uzyskać gładką pastę. Dzięki temu uzyskasz idealną teksturę i smak kulek.
Ciecierzyca może być używana w wielu przepisach, w tym w chili, makaronach, chili, sałatkach z ciecierzycy i wegańskich sałatkach z "tuńczyka" (lub ciecierzycy). Można je również dodać do słodkich naleśników śniadaniowych lub kremów czekoladowych.
Ciecierzyca może być nazywana kompletnym białkiem, ponieważ zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, które są budulcem funkcjonowania organizmu. Ciecierzyca jest bogata w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Należą do nich cholina, która wspomaga sprawne funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, a także kwas foliowy, magnez, potas i żelazo. Ciecierzyca ma wysoką zawartość witamin A, E i C.
Ciecierzyca ma niski współczynnik glikemiczny. Organizm wchłania i trawi ciecierzycę powoli. Zawierają one również amylozę, wolno trawioną skrobię. Te dwie rzeczy pomagają utrzymać stały poziom cukru we krwi i insuliny.
Ciecierzyca ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Spożywanie większej ilości ciecierzycy może poprawić pracę jelit.
Rozpuszczalny błonnik jest dobry dla zdrowia jelit. Może on obniżyć całkowity cholesterol, jak również LDL ("zły") cholesterol. To obniża ryzyko rozwoju chorób serca.
Ciecierzyca, podobnie jak inne rośliny strączkowe, zawiera wapń, magnez i błonnik, które są niezbędne dla mocnych kości.
Ciecierzyca ma wysoką zawartość białka i błonnika. Ciecierzyca sprzyja sytości, więc nie będziesz się przejadać. Może to pomóc w utracie lub utrzymaniu wagi.
Przyrządzanie cie cierzycy może wydawać się skomplikowane i czasochłonne. W rzeczywistości jest to dość proste i nieskomplikowane. Ważne jest, aby namoczyć ciecierzycę wystarczająco długo. Umieść ciecierzycę w misce lub garnku i dodaj wodę. Ciecierzyca bardzo dużo wchłania. Możesz dodać łyżkę sody oczyszczonej, aby zmiękczyć ciecierzycę. Dzięki temu uzyskają one kremową konsystencję. Ciecierzycę należy odstawić na co najmniej 10 godzin lub na całą noc. Czas gotowania będzie krótszy, jeśli ciecierzyca moczyła się dłużej. Ważne jest, aby nie pozwolić ciecierzycy siedzieć w wodzie dłużej niż 12 godzin, ponieważ ulegnie ona fermentacji.
Dobrze opłucz ciecierzycę, a następnie przenieś ją do dużego garnka. Zalej ją większą ilością wody. Aby nadać ciecierzycy wyjątkowy smak, możesz doprawić ją solą lub innymi przyprawami. Jeśli gotujesz ciecierzycę w dużej ilości do innych celów, zagotuj wodę i nie dodawaj żadnych dodatków. Gotuj ciecierzycę na małym ogniu przez 1 1/2 do 2 godzin. Ciecierzyca, która została ugotowana bez przykrycia, będzie jeszcze jędrna i nadaje się do użycia w sałatkach lub chili. Jeśli ciecierzyca jest gotowana pod przykryciem, będzie bardziej kremowa i łatwiejsza do użycia w hummusie lub robieniu past. Jedna filiżanka suszonej ciecierzycy odpowiada około 3 filiżankom ugotowanej ciecierzycy.