W przejściach sklepów spożywczych można bez trudu dostrzec dżemy. Wiele osób zastanawia się, jak te dżemy powstały bez tak ważnego składnika. Okazuje się, że przetwory bez cukru to nie tylko hasło reklamowe. Taki dżem można zrobić w domu. Jak zrobić domowy dżem bez dodatku cukru?

Czego warto się dowiedzieć o cukrze w przetworach

Warto jednak dowiedzieć się, jak zastąpić cukier w dżemie, zanim poznamy specyficzny wpływ cukru nie tylko na przetwory, ale i na zdrowie.

Cukier to świetny sposób na wzbogacenie smaku każdej potrawy. Cukier jest bardzo cenionym pokarmem, co przyzna każdy. Cukier jest substancją niebezpieczną. Cukier jest nie tylko zły dla naszych zębów, ale także dla całego organizmu. Nic dziwnego, że tak wiele osób szuka alternatyw dla cukru. Cukier odgrywa ważną rolę w przygotowywaniu przetworów. Jest on doskonałym naturalnym konserwantem. Dlatego też wiele osób sceptycznie podchodzi do tego, czy możliwe jest, aby dżem był robiony bez cukru.

Przepis na dżem bez cukru

Okazuje się, że dżem bez cukru jest łatwy do zrobienia. Potrzebujesz tylko jakiegoś zamiennika. Ksylitol jest jednym z najlepszych. Jak zrobić taki dżem? Oto prosty przepis:

Te produkty są niezbędne do zrobienia pysznego dżemu bez cukru.

  • 2 kg owoców, np. truskawek
  • 200 g ksylitolu
  • Sok z cytryny
  • Środek zagęszczający, np. pektyna.

Najpierw należy umyć i oczyścić owoce. Następnie umieść owoce w rondlu i gotuj je przez 10 minut. Następnie wymieszaj 30 g pektyny i ksylitolu. Powinieneś użyć około 30% tego, co masz. Następnie musisz przelać całą mieszankę do garnka i zagotować owoce. Mieszaj wszystko przez 5 minut. Następnie do garnka należy dodać pozostały ksylitol i mieszać aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Ostatnim krokiem jest dodanie do całości trochę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego.

Po wykonaniu wszystkich tych czynności można po prostu przelać przygotowany produkt do słoików i szczelnie zamknąć ich wieczka. Następnie odwróć je do góry dnem. Pozwól pokrywce posiedzieć wewnątrz słoika przez 20 minut. Po 20 minutach otrzymasz dżem, który jest prawie gotowy. Będziesz musiał pozwolić mu ostygnąć przez kilka godzin, zanim będziesz mógł go zjeść.

Bardzo łatwo jest zrobić dżem bez cukru

Jak widać, łatwo jest zrobić w domu pyszny, zdrowy i bezcukrowy dżem. Lepiej zrobić w domu biały dżem bez cukru niż kupować gotowy dżem. Smacznego!