W ostatnich latach kokos stał się bardziej popularnym składnikiem w przemyśle spożywczym. Olej kokosowy, mąka kokosowa i mleko kokosowe to najbardziej znane produkty wytwarzane z kokosa. Omówimy te produkty w następnym poście. Mleko kokosowe może być stosowane jako zamiennik zwykłego mleka. Jest świetnym uzupełnieniem zarówno słodkich, jak i wytrawnych potraw. Mleko kokosowe jest popularnym składnikiem w kuchni tajskiej czy indyjskiej. Może być używane w smoothies i koktajlach. Ten post pomoże Ci zrobić mleko kokosowe w domu i dowiesz się, jak je wykorzystać.
Mleko kokosowe można zrobić poprzez wyciskanie jego miąższu. Miąższ kokosa jest podgrzewany i moczony przed odcedzeniem. Mleko kokosowe ma gęstą konsystencję i może zmieniać się od całkowicie płynnego do całkowicie twardego w zależności od czasu przechowywania i temperatury. Ma lekki kokosowy smak i aromat. Najczęściej używane w kuchni tajskiej i indyjskiej. W Europie jest bardzo cenione za swój niepowtarzalny smak i rosnącą wartość odżywczą.
Skład i kaloryczność mleka kokosowego zależy od sposobu jego produkcji. beztłuszczowe mleko kokosowe w puszce zawiera zwykle 68% wody i 24% tłuszczu.
Mleko kokosowe jest skoncentrowanym źródłem kwasu laurynowego . To pomaga w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego . 40% tłuszczu kokosowego to kwas laurynowy. Ten niezbędny kwas tłuszczowy może być przekształcony w organizmie do monolauryny, która działa jako środek przeciwwirusowy i przeciwgrzybiczy. Wykazano, że monolauryna w warunkach laboratoryjnych niszczy otoczki lipidowe wirusów, w tym opryszczki i grypy. Zawarte w mleku kokosowym kwasy tłuszczowe działają łagodząco na stany zapalne, które występują w reumatyzmie, a także innych chorobach autoimmunologicznych. Kwas kaprylowy ma pozytywny wpływ na nadciśnienie tętnicze. Kwas kaprylowy reguluje poziom cholesterolu i obniża napięcie naczyń krwionośnych. Mleko kokosowe może być stosowane w leczeniu wrzodów błony śluzowej przewodu pokarmowego.
Mleko kokosowe ma wysoką zawartość zdrowych tłuszczów (odpowiednio 0,26g jednonienasyconych i po 0,26g wielonienasyconych i 21,1g), dzięki czemu jest niezwykle korzystne dla włosów i skóry. Mleko kokosowe może być używane do naturalnego nawilżania włosów i skóry, dzięki czemu stają się one miękkie i błyszczące. Mleko kokosowe może być używane do robienia domowych maseczek do twarzy. Są one szczególnie przydatne w zimie, kiedy skóra ma tendencję do wysychania. Ten rodzaj diety jest również wielki dla wegetarian i wegan .
Zrobienie mleka kokosowego w domu jest możliwe. Jeśli masz odpowiednie składniki, możesz zrobić własne mleko kokosowe. Potrzebne jest 200g wiórków kokosowych i 1,2 litra wody. Wiórki kokosowe włóż do przegotowanej wody lub wody mineralnej i pozwól im odpocząć przez kilka godzin lub przez noc. Podgrzać je w rondelku do temperatury 60 stopni. Mieszankę zblendować i przecedzić przez sitko o drobnych oczkach. Tak przygotowane mleko można przechowywać w lodówce przez kilka godzin przed użyciem. Mleko kokosowe ma tendencję do rozwarstwiania się, co powoduje oddzielenie części wodnistej od gęstej. Należy pamiętać, aby wymieszać je przed użyciem.
Zrób mleko kokosowe ze świeżego mleka kokosowego. Wybierz twardy, zielony kokos. Możesz potrząsnąć brązowym kokosem, aby sprawdzić, czy nie ma w nim płynu. Następnie użyj specjalnego narzędzia, aby otworzyć owoc i usunąć miąższ. Z miąższu kokosa uzyskasz kremowo-biały płyn. Jest to tak zwane mleko kokosowe.