Marzec może być trudny dla wegan i wegetarian, a także osób preferujących sezonowe i zdrowe jedzenie. Marzec to miesiąc, w którym czujemy pierwsze oznaki wiosny i otaczają nas pierwsze ciepłe promienie. Powoli zaczynamy tęsknić za nowymi pozycjami w menu. Niestety, na pierwszą chrupiącą czerwoną rzodkiewkę musimy jeszcze trochę poczekać. Będziemy musieli nadal jeść takie warzywa jak kapusta, kalarepa i marchewka, a także buraki, pory.
Jest wiele powodów, dla których warto włączyć kiełki do swojej diety. Wspomnieliśmy już o tym, że kiełki to produkt spożywczy, który jest dostępny przez cały rok i ma taką samą wartość niezależnie od pory roku. Kiełki możemy wyhodować w domu w grudniu lub w sierpniu. Będą rosły tak samo szybko i smakowały tak samo dobrze. Do uprawy nie musimy używać nawozów, oprysków czy drogich narzędzi. Uprawa jest przyjemna, ekologiczna i pozbawiona szkodników, owadów, brudu czy zanieczyszczeń. Kiełki mogą dodać wspaniały smak i urozmaicić wizualnie większość naszych wypieków i dań wytrawnych.
Największą zaletą kiełków jest ich wartość odżywcza, która jest wyższa niż wartość odżywcza roślin, z których są uprawiane. Na przykład rzodkiewki zawierają ok. Przykładowo, kiełki rzodkiewki zawierają 346% więcej białka na 100g niż dojrzała rzodkiewka. (W 100g kiełków rzodkiewki jest 3,81 g białka, a w 100g rzodkiewki 1,1 g). Pomimo wysokiej zawartości składników odżywczych, kiełki są niskokaloryczne i lekkostrawne.
Trudno jest określić, które kiełki są najbardziej zdrowe. Kiełki są zdrowym, świeżym produktem, który może być uprawiany bez chemicznych pestycydów. Są bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Ze względu na wysoką zawartość kwasu siarkowego, kiełki brocollistały się bardzo popularne. Należy pamiętać, że zróżnicowana dieta jest najlepsza dla organizmu, ponieważ pozwala na dostarczenie mu niezbędnych składników. Warto włączyć do swojej diety różnorodne kiełki.
Osoby z anemią lub stosujące dietę wegańską często sięgają po kiełki. Ważną informacją jest to , że kiełki mają wysoki poziom żelaza. 100g świeżych kiełków
- W soczewicy znajdzie się 3,21mg żelaza , co stanowi około 23% RWS.
- W zielonym groszku znajdziemy 2,26mg żelaza , co stanowi około 16% RWS
Soja będzie zawierała 2,10m żelaza, co stanowi około 15% RWS
Żelazo znajduje się w 100g gotowanych jaj kurzych.
W swojej książce "Kiełki" Steve Meyerowitz. Cudowna żywność" zaleca pionową uprawę kiełków z różnych powodów. Wiele argumentów przemawia za tym, że uprawa pionowa jest najlepszą metodą do produkcji kiełków, głównie ze względu na równy dostęp światła słonecznego dla każdej rośliny. Na rynku można znaleźć sprawdzone kiełkownice, które nadają się do pion owego kiełkowania. Bardzo ważne jest, aby wszystkie nasiona, które chcesz kiełkować, namoczyć w wodzie . Powinno to trwać około 12 godzin. Następnie możesz rozpocząć proces kiełkowania.
Kiełki mają tę zaletę, że są szybko gotowe do spożycia. Jednak w zależności od rodzaju kiełków mogą trwać różnie długo. Kiełki rzodkiewki będą gotowe w ciągu 5 dni , nasiona czosnku będą gotowe w ciągu 14 dni. Jeśli kiełki mają zarówno prawe, jak i lewe liście oraz zrzuciły łupinę, są gotowe do zbioru.
Pojawienie się mączniaka na kiełkach może zniechęcić do ich uprawy. Dzieje się tak dlatego, że grzyb może być już obecny w nasionach. Dlatego należy wybierać nasiona przeznaczone do kiełkowania, które mają niski indeks pleśni. Podczas uprawy kiełki mogą nabrać białego koloru. Jest to normalne zjawisko. Aby usunąć wszelką cynę, ważne jest, aby płukać kiełki świeżą wodą pod wysokim ciśnieniem co 12 godzin. Temperatura wody do płukania powinna wynosić od 21 do 26 stopni Celsjusza. Jeśli biała puszka stanie się ciemniejsza, a kiełki będą brzydko pachnieć, należy je wyrzucić. Dobrze umyj kiełkownicę, a następnie zacznij uprawę od nowa. Wstępne moczenie nasion w 3% wodzie utlenionej przez około 20 minut jest powszechnym sposobem na zmniejszenie szansy na rozwój pleśni. Ważne jest, aby pamiętać, że nie oznacza to, że powinieneś przestać regularnie płukać kiełki.
Niemowlę powyżej dziewiątego miesiąca życia może otrzymać swoje pierwsze kiełki. Nie są to kiełki, które mają ostry smak, takie jak kiełki lucerny lub rzodkiewki, i nie noszą oznak pleśni. Ważne jest, aby nauczyć dzieci, jak jeść kiełki wcześnie ze względu na korzyści zdrowotne . Ponieważ uprawa może być wykonana z entuzjazmem i radością nawet przez przedszkolaka , jest prosta. Najlepsze dla dziecka jest to, że nie będzie musiał czekać na wyniki i wkrótce będzie mógł skosztować owoców swojej pracy.
Kiełki mogą być wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Mogą urozmaicić dietę.
Można je wykorzystać jako dekoracje, aby dodać wiosennego smaku potrawom, w których skład wchodzą jajka, łosoś, krewetki i inne dania azjatyckie. Jako zdrowa przekąska, kiełki są również pyszne same w sobie.
Kiełki warto uprawiać przez cały rok. Są tanie, mają wysoką zawartość składników odżywczych, minerałów, witamin i są szybkie w uprawie. Jest bezpieczny. Jest uprawiany przez nas i dokładnie wiemy, co jemy.