Superfoods to popularny trend, który wszyscy kochają, ale nie musisz jeść ich wszystkich, aby cieszyć się zdrową dietą. Większość najlepszych pokarmów jest prosta i łatwo dostępna. Owoce, orzechy, zboża i ziarna są często pomijane i niedostatecznie wykorzystywane. Płatki owsiane to podstawowa żywność, która jest jedną z najbardziej pożywnych i zdrowych na rynku.

Owsianka to coś więcej niż tylko owsianka. Być może od lat jej nie znosisz. Może kochasz owsiankę, ale chcesz trochę więcej urozmaicenia. Istnieje wiele sposobów, aby podnieść owsiankę. Oto trzy pyszne sposoby na uczynienie owsianki pysznym śniadaniem lub przekąską.

Overnight power oatmeal

Tradycyjna owsianka to obowiązkowy element zdrowych śniadań. Owsianka na noc może być przygotowana w kilka minut i jest świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie mają czasu na gotowanie. Wystarczy połączyć wszystkie składniki w słoiku i umieścić go w lodówce na noc. Podstawowy przepis jest pyszny i wystarczająco sycący sam w sobie. Do przepisu można dodać świeże owoce, orzechy i nasiona.

Baza do owsianki na noc

Owsianka na noc może być wykonana z samych płatków owsianych i mleka. Do podstawowego przepisu można również dodać jogurt, nasiona chia lub syrop klonowy.

Płatki owsiane instant są najlepsze dla konsystencji. Możesz również użyć mleka krowiego lub mleka roślinnego, takiego jak mleko sojowe lub migdałowe.

Jak zrobić owsiankę na zimno

Łatwo jest zrobić owsiankę na noc w małym słoiku. Wymieszaj w małym słoiku 3/4 szklanki płatków owsianych, mleko, po łyżce nasion chia i syropu klonowego. Dodać jogurt. Słoik powinien być przechowywany w lodówce przez maksymalnie 4 godziny. Uzupełnij słoik orzechami, masłem orzechowym lub owocami, a otrzymasz zdrowe, pyszne śniadanie. Możesz również dodać dodatki takie jak orzechy, masło orzechowe lub owoce do swojej owsianki.

Batoniki owsiane

Szukasz pysznego, łatwego w przygotowaniu śniadania, które może być również wykorzystane jako zdrowa przekąska? Batony owsiane są idealnym wyborem dla Ciebie. Te batony są lepsze niż kupione w sklepie, ponieważ możesz je dostosować do swoich preferencji smakowych.

Jak zrobić batoniki owsiane

Zrobienie domowych batonów śniadaniowych zajmuje zaledwie 10 minut + czas pieczenia. Jest to znacznie szybsze niż kupowanie pudełka w sklepie.

Składniki batonów owsianych

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 1/2 łyżeczki mąki do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie).
  • 1 szklanka mleka
  • 2 duże jajka (zamiast, jajka można dodać 3 łyżki jabłek).
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Można też dodać ulubione orzechy, suszone owoce lub posiekaną czekoladę.

Jak zrobić batoniki owsiane

  1. Rozgrzej domek piernikowy do 180°C
  2. Wyłóż pergaminem lub masłem blachę do pieczenia o boku 20 cm kwadratowych.
  3. W misce wymieszaj płatki owsiane, cukier kokosowy i ksylitol. Dodaj proszek do pieczenia, sól, cynamon i wszelkie inne dodatki. W osobnej misce wymieszaj mleko, jajka, olej kokosowy i wanilię.
  4. Następnie dodaj mokre składniki do miski. Dobrze wymieszaj.
  5. Pozostawić mieszaninę do odpoczynku na około 20 minut.
  6. Rozłóż masę równomiernie na blasze do pieczenia.
  7. Na wierzchu można jeszcze posypać wiórkami kokosowymi lub inną dowolną polewą.
  8. Piec w piekarniku przez około 30 minut, lub do uzyskania złotego koloru.
  9. Wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć całkowicie przed pokrojeniem na batony.

Najlepsza rzecz w robieniu domowych batoników z granoli? Możesz dodać do nich wszystko, co lubisz. Za każdym razem możesz zrobić inne, pyszne batoniki.

Jak przechowywać pieczone batoniki owsiane?

Pieczone batoniki owsiane należy przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Mogą tam pozostać nawet przez tydzień. Batoniki możesz zamrozić, jeśli przygotowana przez Ciebie porcja jest zbyt duża. Możesz je podawać w temperaturze pokojowej, na ciepło lub na zimno, gdy już będą gotowe do spożycia.

Naleśniki owsiane

To najprostsze naleśniki owsiane jakie można zrobić. Są pyszne na śniadanie, bo są lekkie i puszyste.

Możesz dostosować naleśniki do swoich upodobań

Zdrowe bananowe naleśniki owsiane można zrobić w kilka minut i są bardzo konfigurowalne. Do ciasta możesz dodać także suszone owoce, posiekane orzechy pekan lub chipsy czekoladowe. Czym jest naleśnik bez dodatków? Dodaj do swoich naleśników trochę masła orzechowego, syropu klonowego lub jogurtu.

Składniki na naleśniki owsiane

  • 2 dojrzałe banany (najlepiej gdy mają dużo brązowych plamek).
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego lub owsianego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli

Jak zrobić naleśniki owsiane

  1. Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Smaż naleśniki na patelni przez 2 do 4 minut z każdej strony.
  3. Możesz je smażyć na oleju kokosowym lub dodać do smażenia trochę oleju kokosowego.
  4. Zmniejsz ogień, jeśli naleśniki zbyt szybko się brązowią
  5. Dla uzyskania niepowtarzalnego smaku ułóż usmażone naleśniki na półmisku.

Płatki owsiane stanowią świetną bazę do wielu pysznych śniadań, przekąsek i posiłków. Można z nich przygotować zarówno słodkie owsianki, batony i ciasta, jak i wytrawne dania. Są uniwersalne i powinny znaleźć się w każdym domu. Ciesz się różnorodną owsianką każdego ranka, próbując tych przepisów.