Chcąc zrobić naleśniki, owsiankę czy racuchy, często dodajemy słodzone cukrem i kaloryczne popularne kremy. W prosty sposób można zastąpić popularny krem łyżką masła orzechowego, a posiłek będzie zdrowszy i równie smaczny. Masło jest zdrowym elementem zdrowej diety, mimo że ma wiele kalorii. Jest bogate w witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze. Ważne jest, aby wybrać produkt, który ma wysoką liczbę orzechów i jest wolny od cukru i uwodornionych olejów.

Szukasz zdrowego suplementu czy bomby kalorycznej?

Masło orzechowe to produkt spożywczy wytwarzany z orzeszków ziemnych. Jest bardzo popularne w kuchni amerykańskiej. Masło orzechowe jest wytwarzane z orzechów ziemnych i poddawane wysokiej temperaturze przed prażeniem. Orzechy zmienią kolor z białego na jasnobrązowy. Zostało stworzone przez Johna Harveya Kellogga, amerykańskiego lekarza. Jest to produkt wysokokaloryczny. Jedna łyżka masła (około 20 g) zawiera około 100 kcal. Zaleca się spożywanie nie więcej niż dwóch łyżek stołowych masła dziennie. Nie zaleca się spożywania go w dużych ilościach. Masło powinno być dodawane do posiłku jedynie jako drobny dodatek. Nie spowoduje to żadnych szkód dla naszego organizmu czy sylwetki. Masło rozsmarowane na pieczywie może spowodować, że szybko stracimy rachubę. Lepiej jest ograniczyć ilość spożywanego masła.

Właściwości masła orzechowego

Masło orzechowe ma wysoką zawartość błonnika, magnezu i potasu. Zawiera również witaminę E. Witamina E jest przeciwutleniaczem, który pomaga zapobiegać rozwojowi różnych chorób. Witamina E neutralizuje również wolne rodniki i pomaga utrzymać poziom cholesterolu pod kontrolą. Przeciwdziała również chorobom układu krwionośnego. Magnez, który bierze udział w ponad 300 procesach biochemicznych w organizmie, nazywany jest pierwiastkiem życia. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowo-mięśniowego. Odgrywa również rolę w tworzeniu kości i zębów. Możemy uzyskać około 20% naszego dziennego zapotrzebowania na magnez jedząc 1 do 2 łyżek masła.

Kto powinien je jeść?

Wysokiej jakości masło orzechowe jest niezbędne dla każdego, kto chce utrzymać dobre zdrowie, zapobiec chorobom serca, zwiększyć odporność i poprawić swój układ immunologiczny. Masło orzechowe jest świetnym źródłem białka roślinnego i jest polecane dla wegan i wegetarian. Masło orzechowe to także świetny wybór dla sportowców. Masło orzechowe jest świetnym źródłem energii na trening oraz pomaga odżywić i zregenerować mięśnie. Masło orzechowe jest również dobre dla osób, które chcą schudnąć. Zawarte w maśle orzechowym kwasy tłuszczowe wspomagają prawidłowe funkcjonowanie i pracę układu pokarmowego.