Istnieje wiele napojów na bazie roślin. Należą do nich napoje sojowe, owsiane oraz ryżowe. Na szczególną uwagę zasługuje ten pierwszy, czyli napój owsiany. Napój owsiany jest świetnym dodatkiem do zdrowej diety. Można go stosować zarówno w wersji tradycyjnej, jak i bez laktozy/glutenu.
Napój owsiany jest naturalnie bezglutenowy, jednak osoby cierpiące na celiakię i uczulone na gluten powinny zwracać uwagę na oznaczenia. Owies, z którego powstaje mleko owsiane, często jest zanieczyszczony glutenem w czasie zbiorów, produkcji czy przechowywania w magazynach. Aby uniknąć zanieczyszczenia tym alergenem, wymagana jest ścisła kontrola jakości na każdym etapie produkcji.
Napoje owsiane są świetną alternatywą dla zwykłego mleka, niezależnie od tego, dlaczego go unikamy. Możemy ograniczyć spożycie uczulającej nas laktozy i glutenu bez konieczności rezygnacji z ulubionych potraw. Napój owsiany pozwala cieszyć się wyjątkowym zbożowym smakiem w ulubionych produktach, takich jak naleśniki, smoothie czy owsianka, a także w kawie czy innych napojach. Mleko owsiane jest niskokaloryczne i zwiększa wartość odżywczą potraw. Ma również niską zawartość tłuszczów nasyconych. Napoje owsiane wysokiej jakości nie są słodzone, a wszystkie węglowodany są w 100% naturalne dzięki nasionom owsa. Napoje owsiane otrzymały pozytywne recenzje. Napoje owsiane mogą wiele zmienić w Twojej diecie i pomóc Ci uniknąć nietolerancji pokarmowych. Bezpieczne napoje owsiane są wykonane z bezglutenowych płatków owsianych. Oferują one wszystkie korzyści płynące z tego popularnego ziarna.
Mleko owsiane polecane jest osobom z nietolerancją glutenu i nietolerancją laktozy. Dyskomfort spowodowany alergenami możemy zmniejszyć zmieniając swoje nawyki i odstawiając mleko krowie. Napój owsiany jest całkowicie bezglutenowy, więc nie powoduje dyskomfortu trawiennego u osób z nietolerancją lub alergią na to białko zbożowe. Napój jest podobny do mleka, ale nie zawiera składników, które dla wielu osób mogą być szkodliwe. Te składniki to laktoza, białko mleka krowiego i inne składniki występujące w mleku. Nietolerancja laktozy występuje, gdy laktaza nie jest aktywna lub jest niewystarczająco aktywna. Enzym ten rozkłada cukier. Napoje owsiane polecane są osobom cierpiącym na alergie oraz osobom z nietolerancją tych składników pokarmowych. Z mleka muszą zrezygnować także weganie, którzy nie mogą jeść pokarmów odzwierzęcych. Opcją mogą być tak zwane mleka roślinne.
Wszyscy pijący napoje roślinne powinni znać inne ich rodzaje. Będą one miały różne smaki, aromaty i właściwości w zależności od składników, z których zostały wykonane. Do najpopularniejszych należy mleko migdałowe, które jest świetnym dodatkiem do kaw czy deserów. Podobnie popularny jest napój sojowy dostępny w ramach diety wegańskiej i bezlaktozowej. Dostępne są również pyszne napoje ryżowe. Powstają one z ekologicznego ryżu BIO i zastąpią mleko krowie o delikatnym smaku i bez dodatku cukru. Wszelkiego rodzaju napoje roślinne świetnie komponują się z zupami mlecznymi, owsiankami, smoothies i deserami.