Lubisz słodzoną kawę? Jesteś frajerem słodkich smakołyków i ciast? To nie jest dobre!!! Jest to przyczyna otyłości i może prowadzić do wielu chorób. Wysoki poziom tej słodkiej substancji może prowadzić do udarów i zawałów serca.

Bezpieczny erytrol, słodki z natury

Erytrol można znaleźć na przykład w owocach. Otrzymuje się go w wyniku fermentacji drożdżowej. Ten zamiennik słodzika jest prawie tak samo słodki i nie ma zapachu. Ma też 10 razy mniej kalorii! Jest bezpieczny dla osób chorych na cukrzycę. Erytrol może być również stosowany do słodzenia ciepłych i zimnych napojów, pieczenia i gotowania. Nie pozostawia gorzkiego posmaku w ustach, ale wywołuje delikatną słodycz.

Ksylitol: Słodycz z kory brzozy

Ksylitol to kolejna opcja dla białego cukru. Pozyskuje się go naturalnie z kory fińskiej brzozy i jest... bardziej słodki niż inne tradycyjne substancje. Jest mniej kaloryczny niż tradycyjne słodziki, więc można go spożywać rozsądnie, nie martwiąc się o swoją talię. ksylitol powinien być wprowadzany powoli . Niekontrolowane lub nagłe spożycie może prowadzić do problemów jelitowych . Może być stosowany do słodzenia gorących produktów. W wysokiej temperaturze staje się o połowę mniej słodki.

Cukier kokosowy z nutą egzotyki

Kolejną alternatywą dla tradycyjnych słodzików jest substancja pozyskiwana z soku palmy kokosowej. Ten nierafinowany produkt pochodzi prosto z gorących regionów świata i sprawi, że Twoja herbata nabierze egzotycznego charakteru. Pamiętaj, aby nie używać cukru kokosowego zbyt często. Badanie przeprowadzone przez American Diabetes Association wykazało, że diabetycy powinni być ostrożni w spożywaniu zbyt dużej ilości tej substancji.

Tradycyjne miody z pasiek

Dobrym pomysłem jest wykorzystanie miodu. Tym naturalnym rozwiązaniem można posłodzić herbatę i posypać cukrem pudrem gofry. Miód jest niesamowicie słodki i mniej kaloryczny. Da Ci zastrzyk energii, który nie zniknie szybko i sprawi, że będziesz chciał zjeść więcej. Możesz pobudzić swoje kubki smakowe, próbując różnych rodzajów tego złotego płynu. Do wyboru jest wiele smaków: miód lipowy, wielokwiatowy, spadziowy i lawendowy. Miód ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i oczyszczające. Przyczynia się do ogólnego wzmocnienia i dobrego samopoczucia organizmu.

Hasło cukier wzmacnia organizm, niegdyś przez wielu popularyzowane, już dawno poszło w zapomnienie. W rzeczywistości szkodzi on organizmowi i negatywnie wpływa na wiele funkcji narządów. Ważne jest, aby jak najszybciej ograniczyć jego spożycie.