Domowe batony wcale nie muszą być przesłodzone i tuczące. Można zrobić pyszne i pożywne przekąski, które są łatwe do przygotowania dla dzieci. W jaki sposób je przygotować? Jakie są sposoby na to, by domowe batony smakowały wyśmienicie?

Zdrowy batonik = zdrowe składniki

Nie potrzeba wielu składników, aby zrobić smaczny i zdrowy batonik, który pokochają dzieci. Nie potrzebujesz wielu składników, aby zrobić smaczny i zdrowy baton, który dzieci pokochają. Te przykładowe batony mogą zawierać:

200 gramów daktyli

50-60 gramów nasion słonecznika

200 g orzechów włoskich

- 1 łyżka kakao (opcjonalnie może być więcej).

- 3 łyżki. siemię lniane,

Pół do pełnej filiżanki płatków owsianych

Wiórki kokosowe można zastąpić płatkami.

Należy pamiętać, że batony przypominają twardą plastelinę. Ułatwia to dzieciom i dorosłym przechowywanie ich w wysokich temperaturach.

Jak zrobić batoniki

Przygotowanie batonów jest bardzo proste. Warto zwrócić uwagę na kilka prostych wskazówek, dzięki którym batony będą wyróżniały się wyjątkową, estetyczną formą i gładką konsystencją. Warto zainwestować w blender lub inne urządzenie wysokoobrotowe, aby osiągnąć taki efekt. Co prawda można to zrobić ręcznie, ale mielenie suchych składników nie jest przyjemne ani łatwe. Aby baton był gładki i wizualnie przyjemny, potrzebujesz mocnego urządzenia. Słabszy sprzęt może się po prostu zniszczyć. Dotyczy to również daktyli i orzechów. Jeśli chodzi o wybór najlepszego blendera, warto zainwestować w sprzęt z ostrzem w kształcie litery S.

Krok po kroku, smaczne i pożywne batony dla dzieci

Zdrowe posiłki, wbrew powszechnej opinii, nie muszą wymagać godzin ciężkiej pracy. W tym miejscu zaczyna się przygotowanie batonów. Może to być wszystko - od "grudek" aż po "mąkę". Baton będzie miał gładszą konsystencję, jeśli składniki zostaną dokładnie zmielone. Jeśli Twój blender nie jest wystarczająco mocny, możesz namoczyć orzechy w wodzie, zanim zaczniesz je mielić. Dotyczy to również twardych suszonych owoców, które są bardzo wrażliwe na wodę. Możesz ją również dodać po przygotowaniu masy. Ważne jest jednak zachowanie określonej konsystencji, ponieważ zbyt miękki baton nie będzie się nadawał do jedzenia w domu.

Po odpowiednim przygotowaniu obu mas, czyli orzechów i owoców, można je połączyć. Dobrze sprawdzi się również mocna, trwała i szybkoobrotowa maszyna. Jeśli takiej nie posiadasz, będziesz musiał użyć rąk. Jeśli wszystkie składniki są dobrze wymieszane, masa powinna sklejać się jak lepka plastelina. Możesz również sprawić, że batoniki będą bardziej "sypkie", dodając do masy więcej wody. Nie jest to idealne rozwiązanie dla dzieci, które przynoszą je do szkoły (często w podgrzewanych opakowaniach).

Na koniec kilka słów o dodatkach

Do "diety batonowej" można dodać ciekawe i czasem zaskakujące składniki, jeśli rzeczywiście jest ona bogata w cenne składniki odżywcze. Do ostatecznej masy możesz śmiało dodać wspomniane wcześniej płatki owsiane, amarantus i wiórki kokosowe, tworząc pyszną i pożywną całość. Po połączeniu wszystkich składników, wyłóż naczynie do zapiekania papierem. Po tym jak wszystkie składniki zostały połączone, linia pojemnik do pieczenia z papierem. Gdy mieszanka zastygnie, możesz umieścić ją na foremce. Przed podaniem pokroić batony na plasterki.

Taka przekąska będzie świetnym zamiennikiem słodkich i tuczących przekąsek, które dzieci mogą znaleźć w sklepach lub na bazarach.