Czy cierpisz na cukrzycę?
W poniższym artykule szczegółowo wyjaśnimy mąkę migdałową. Mąka migdałowa może być zastąpiona zwykłą mąką pszenną, co ułatwi i uprzyjemni jedzenie osobom z nietolerancjami pokarmowymi. Wyeliminuje to również dyskomfort, który może wystąpić po jedzeniu.
Mąka migdałowa jest wytwarzana z nieprażonych, blanszowanych nasion migdałów. Nasiona te mogą różnić się krajem pochodzenia. Mąka migdałowa najczęściej wytwarzana jest z migdałów pochodzących z USA, Izraela i Hiszpanii. Mąka migdałowa występuje w postaci drobnego proszku o gładkiej konsystencji. Jej lekko kremowy kolor wyróżnia ją spośród innych mąk.
Mąka migdałowa powstaje ze zmielonych migdałów i jest bogata w cenne witaminy. Jest bogata w błonnik, wapń i żelazo, a także witaminy A, B2, B6 i E. Przyjrzyjmy się bliżej jej wartości odżywczej na 100g produktu . Jest to:
Mąka migdałowa zawiera 7 razy więcej węglowodanów niż zwykła mąka pszenna. Mąka migdałowa ma jednak 53g tłuszczu na 100g. Dla porównania mąka ryżowa ma 3,2g/100g, kukurydziana 5g/100g, a mąka tortowa typ 480 ma 0,9g na 100g.
Błonnik zawarty w mące przyspiesza perystaltykę jelit, co poprawia trawienie. Białko pomaga utrzymać masę mięśniową, zdrowe kości i zęby. Wapń odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi, funkcjonowaniu enzymów trawiennych oraz utrzymaniu zdrowych kości, zębów i kości. Żelazo odgrywa ważną rolę w produkcji i transporcie tlenu w całym organizmie. Jest również ważne dla prawidłowego funkcjonowania i utrzymania układu odpornościowego. Potas utrzymuje układ nerwowy, prawidłowe ciśnienie krwi i zdrowie mięśni[2 ].
Wybierz mąkę migdałową Jeśli nie musisz liczyć kalorii, a Twoim priorytetem jest dieta o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu , .
Ze względu na właściwości, o których wspomnieliśmy powyżej, mąka migdałowa jest szczególnie polecana osobom stosującym dietę:
Uwaga: Osoby uczulone na migdały nie powinny spożywać produktów migdałowych, w tym mąki migdałowej
Mąka migdałowa może być użyta zamiast zwykłej mąki pszennej w stosunku 1:1. Należy pamiętać, że wypieki wykonane z mąki migdałowej będą mniej gęste.
Mąka migdałowa może być zarówno spożywana na surowo, jak i gotowana. Można z niej przygotować m.in:
Wzbogaci Twoje życie bez konieczności gotowania.
Mąka migdałowa to naszym zdaniem jedna z najbardziej wszechstronnych, najzdrowszych i najsmaczniejszych alternatyw dla mąki pszennej. Ważne jest, aby dodać mąkę migdałową do swojego menu, jeśli masz cukrzycę, dietę ketogeniczną lub bezglutenową , lub jeśli po prostu chcesz wzbogacić swoje menu o więcej witamin i minerałów. Najlepsza mąka migdałowa to taka, która zawiera tylko migdały.
Marketbio.pl oferuje Państwu najlepszą jakość w najbardziej przystępnej cenie.
[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32012R0432
[2] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/553156/nutrients
Targroch Mąka migdałowa 500g
Data przydatności do spożycia: 2024/02/28 23,99 zł szt. Do koszyka Dodaj do ulubionych produktów MigdałMąka 1 kg Targroch - Mąka migdałowa - mielona
migdały Data przydatności do spożycia: 2024/04/30 Rabat: 13.6 % 37,99 zł szt. Do koszyka Dodaj do ulubionych produktówMigdały mielone Mąka migdałowa Bio400 g Bio Planet
Data przydatności do spożycia: 2023/05/31 39,99 zł szt. Do koszyka Dodaj do ulubionych produktówBezglutenowa mąka migdałowa 500g - Pięć Przemian
Data przydatności do spożycia: 2023/07/31 24,99 zł szt. Do koszyka Dodaj do ulubionych produktów