Dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia? Jest na to prosta odpowiedź: Swój dzień zaczynamy od śniadania. Zdrowa energia starczy na całe życie, jeśli będzie miała pełnowartościowy początek. Dzięki temu codzienne wyzwania będą łatwiejsze.

Śniadanie to pierwsza porcja witamin i mikroelementów, którą otrzymujemy. Śniadanie powinno być spożywane codziennie, nie dłużej niż godzinę po przebudzeniu i powinno dostarczać tyle energii, aby dotrwać do następnego posiłku bez uczucia głodu i senności.

Śniadanie powinno być zdrowe

Śniadanie, aby osiągnąć zamierzony cel, musi być przygotowane według kilku prostych zasad. Śniadanie musi być zdrowe, pożywne, zbilansowane, smaczne i co najważniejsze - pełnowartościowe. Jak to wszystko pogodzić, jednocześnie realizując swoje codzienne zadania? Zapraszamy na krótki spacer z Porannym Ptakiem wśród talerzy, misek i sztućców.

Najzdrowsze jest jedzenie najbliższe naturze, które jest minimalnie lub wcale nie przetworzone. Wartościowe śniadanie powinno być oparte na składnikach roślinnych, ponieważ dostarczą one wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Należy zastanowić się, co powinno znaleźć się na talerzu i ile miejsca powinno zająć. Dzięki temu pierwszy posiłek będzie zdrowy, zbilansowany i pożywny. Warzywa i owoce powinny stanowić ponad połowę produktów śniadaniowych. Jedną czwartą składników powinny stanowić źródła węglowodanów. Ostatnia jedna czwarta powinna przypadać na składniki dostarczające białka.

Owoce i warzywa

Nieprzetworzone warzywa i owoce w surowej postaci mogą dostarczyć skoncentrowanej porcji witamin, mikroelementów i składników odżywczych. Witamina C obfituje w ciemne owoce, takie jak borówki, maliny, gojiberry. Nasiona słonecznika są bogate w witaminy z grupy B i mogą pozytywnie wpływać na układ nerwowy...i nastrój. Kwas foliowy, który znajduje się w liściach szpinaku, jest doskonałym uzupełnieniem mikroelementów. Zrównoważ prawidłowy poziom potasu (K) i magnezu (Mg span>.

Stosuj produkty, które oparte są na węglowodanach złożonych.

Są one dostępne w wielu miejscach. Jakie są ich zalety? Są paliwem dla naszego organizmu i jeśli są pozyskiwane z właściwych źródeł, mogą przynieść nam korzyści. Gdzie można je znaleźć? Można zaufać zbożom, takim jak owies czy proso, z których powstaje kasza manna. Dzięki temu energia będzie uwalniana stopniowo. Mówiliśmy już o zbożach, więc warto wspomnieć o błonniku, z którego są zrobione. Śniadanie bogate w błonnik nie tylko poprawi sprawność jelit, ale także zmniejszy wchłanianie cholesterolu i glukozy. Beta-glukany są świetnym źródłem w płatkach owsianych, które są na wagę złota. Produkty pełnoziarniste są bogate w witaminy z grupy B oraz minerały takie jak magnez, fosfor i cynk. To prawdziwa kopalnia złota dla zdrowia!

Białko jest niezbędnym budulcem naszego ciała. Można je znaleźć w orzechach, nasionach słonecznika, nasionach chia i pestkach dyni. Pamiętaj, że białko powinno stanowić jedną czwartą Twojego "talerza śniadaniowego", dlatego nie bój się korzystać z roślin i ich elementów. Są one bogate w cenne składniki.

Wszystko to brzmi skomplikowanie i wymaga wiele wysiłku, aby połączyć wszystkie składniki. I nie wiesz, jak to będzie smakować. My zrobiliśmy to za Ciebie. Stworzyliśmy różne pyszne i pożywne posiłki, które są bogate w owoce, błonnik i zdrowe węglowodany. Te posiłki zapewnią wszystkie Twoje potrzeby śniadaniowe.