Jest to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Stosowana jest tam od setek lat. Po raz pierwszy została wykorzystana jako naturalny słodzik. Jest to nadal popularne zastosowanie jej w wielu produktach spożywczych. Jest świetna dla tych, którzy starają się unikać cukru lub są na diecie. Nie tylko dlatego, że jesteśmy stale bombardowani informacjami o szkodliwym działaniu cukru. Ważne jest, aby szukać naturalnych i zdrowych alternatyw. Stewia jest jedną z takich.

Wygląda bardzo podobnie do zwykłego cukru. Stewia jest nawet do 100 razy słodsza od zwykłego cukru. Dlatego też jest często łączona i stosowana z innymi substancjami słodzącymi. W przypadku zastosowań, które normalnie wymagałyby zwykłego cukru, połączyliśmy stewię i erytrytol.

Erytrytol można znaleźć w wielu owocach, takich jak melony, winogrona czy gruszki. Można go również znaleźć w kukurydzy lub pyłku kwiatowym. Erytrytol, podobnie jak stewia ma indeks glikemiczny 0 i nie zawiera kalorii.

Dlaczego stewia jest lepsza od cukru?

Stewia jest zdrowym i naturalnym słodzikiem, który nie ma kalorii. Jest to ważne dla każdego, kto jest na diecie. Stewia słodzi co najwyżej herbatę, nie mając przy tym żadnych kalorii. Biały cukier może powodować próchnicę zębów i inne negatywne skutki. Stewia, która nie wytwarza próchnicy, jest ratunkiem i może być nawet używana do zapobiegania próchnicy w przyszłości (1).

Stewia może być wykorzystywana na wiele sposobów. Można ją stosować w herbacie, ciastach i deserach, przetworach, lodach. Stewia może być stosowana w wypiekach, ponieważ jest odporna na wysokie temperatury. Stewia spowalnia czas wyrastania wypieków drożdżowych, więc należy zachować ostrożność. Stosowana jest na całym świecie jako słodzik w napojach i potrawach w celu obniżenia ich kaloryczności.
Stewia jest bezpieczna dla diabetyków i osób dbających o zdrowy styl życia.

Przepis na deser z mango

Przygotowaliśmy również wypróbowany przez nas przepis na pyszny deser. Nie ma on dodatku cukru, laktozy ani glutenu. Możecie go dostosować do swoich potrzeb jak tylko chcecie! Suflet z mango to pyszny deser, który stanowi świetną szybką przekąskę. Już widać różnicę!
Składniki:
-3 łyżki stołowe Erytrytolu i Stewii

-3 jajka.

-dwa kawałki mango (może być również mus z mango)

-dwie łyżki mąki ryżowej

-30ml wody

-pół łyżeczki bezglutenowej mąki do pieczenia

Sposób przygotowania: Obierz skórę z mango i umieść miąższ w blenderze. Zblenduj je aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż masę do rondelka i zagotuj w wodzie, proszku do pieczenia i mące. Oddziel żółtka od białek i ubij białka w erytrytolu. Żółtka wmieszać do ostudzonej masy. Wymieszaj, a następnie dodaj do niej ubite białka. Wymieszaj wszystko razem, a następnie przełóż do naczyń. Piec w temperaturze 180C przez 15 min.