Często można ją znaleźć w składnikach napojów energetycznych. Guarana jest zdrowym składnikiem, mimo że nie kojarzy się im z niczym dobrym. Jakie są zalety guarany? Polecamy!!!
Guarana (znana również jako thornfruit, paulinia lub cierń) to brazylijska roślina, którą można znaleźć w dorzeczu Amazonki i Parany. Została odkryta przez miejscowych dopiero niedawno. Obecnie jest rozpowszechniona na całym globie i znajduje zastosowanie zarówno w gastronomii, jak i w przemyśle kosmetycznym.
Roślina wytwarza małe, czerwone owoce, które plemię Guarani wykorzystuje do produkcji swojego słynnego napoju Guarani. Na szeroką skalę wykorzystywane są jednak nasiona, z których pozyskuje się dobroczynny ekstrakt.
Dlaczego guarana jest tak szeroko wykorzystywana w tych branżach Nie chodzi tylko o jej działanie energetyzujące. Ten niesamowity owoc ma pozytywny wpływ na zdrowie.
Ciało czerpie wiele korzyści z guarany.
Guaranaiskładnikkosmetyków, zwłaszcza kremów. Ponieważ stymuluje przepływ krwi, jest świetna dla skóry matowej i dojrzałej. Jest naturalnym środkiem na cellulit i rozstępy, ponieważ ma działanie napinające, drenujące.
Guarana od dawna jest stosowana jako substytut kawy przez plemiona Ameryki Południowej. Przyrządza się z niej napój o mocnym, gorzkim smaku. Jest to roślina o największej zdolności do syntezy kofeiny ze wszystkich roślin. Nic dziwnego, że daje dużo energii! To świetny zamiennik kawy, której wiele osób nie lubi ze względu na jej smak. Guarana jest mniej popularna niż kawa i wiele osób ma problemy z żołądkiem.
Guarana ma więcej kofeiny niż kawa, ale jej wchłanianie przez żołądek trwa nieco dłużej. Oznacza to, że zastrzyk energii jest mniejszy niż po wypiciu niewielkiej ilości kawy. Na pewno zauważysz spadek energii w ciągu kilku minut od wypicia espresso. W przypadku Guarany nie musisz się o to martwić.
Guarana wyróżnia się wyjątkowym smakiem. Wyciąg z nasion oraz owoce są bardzo cierpkie. Najlepiej dodawać ją do smoothies lub koktajli. Sprawdzą się one doskonale.
Guarana powinna być stosowana zgodnie z instrukcją na opakowaniu.