Fasola Mung, zwana również "moong" (w Azji Południowej), to małe, zielone, suszone fasolki należące do rodziny roślin strączkowych. Są one nieodłącznym składnikiem wielu dań kuchni azjatyckiej. Fasola Mung staje się coraz bardziej popularna. Fasola Mung znana jest ze swojej subtelnej słodyczy i wszechstronności. Można je wykorzystać w wielu potrawach, w tym w zupach, sałatkach i ciastach.

Najbardziej znaną formą tej rośliny strączkowej jest zielona fasola mung. Można również znaleźć żółtą fasolkę M ung, która jest zieloną fasolką mung wyłuskaną i podzieloną. Ułatwia to gotowanie i trawienie, choć różnica w smaku jest bardzo mała.

Kiełki fasoli mung - co jeść?

Szukasz przepisów na jedzenie kiełków fasoli mung? To danie można zrobić na wiele sposobów, więc nie musisz wybierać swojego ulubionego, ale opcji jest wiele.

Fasolę mung można ugotować szybko i bez konieczności moczenia. Fasolę mung można szybko przyrządzić, co czyni ją świetną rośliną strączkową. Fasola zajmuje około 30 minut, aby ugotować, ponieważ jest mała.

Fasola Mung może być używana na wiele różnych sposobów, w tym jako dania boczne lub zapiekane desery. Fasola Mung może być używana w słodkich nadzieniach, takich jak forma pasty. Popularnym przykładem są ciasteczka mooncake z fasoli mung. Fasola Mung może być używana do wzmocnienia smaku i ostrości w zupach i curry. Stosuje się ją również w wegańskich burgerach, falaflach i innych daniach. Innym sposobem na cieszenie się kiełkującą fasolą mung jest jej jedzenie. Skiełkowana fasola mung jest chrupiąca i świeża. Często są używane jako dodatek do sałatek lub kanapek.

Fasola mung ma wiele zalet

Fasola Mung jest bogata w błonnik i łatwo przyswajalne białka roślinne. Fasola Mung jest mniej wzdymająca niż inne rośliny strączkowe, mimo że zawiera węglowodany. Fasola Mung to świetne źródło niskotłuszczowego białka, które jest łatwe do strawienia. Dzięki temu poczujesz się lżej i zaspokoisz swój głód. Ponieważ wiele form białka (roślinnych i zwierzęcych), może być trudnych do strawienia, ważne jest, abyś był w stanie strawić je wszystkie. Może to powodować niestrawność, wzdęcia i inne objawy.

Fasola Mung jest niskokaloryczna, wegańska i bezglutenowa. Każda filiżanka zawiera tylko 40 kalorii. Fasola Mung jest świetna do kontroli wagi i zdrowych nawyków żywieniowych. Fasola Mung to pożywna, wszechstronna i satysfakcjonująca alternatywa dla glutenu i pochodnych produktów zwierzęcych.

Zaspokaja głód: Fasola Mung uwalnia hormony, które sprawiają, że czujemy się pełni i ograniczają nasz apetyt. Pozwala to na ograniczenie kalorii i sprzyja utracie wagi.

Białko roślinne: Z białka roślinnego można czerpać długoterminowe korzyści zdrowotne. Należą do nich tłuszcze nienasycone, błonnik i niskie ciśnienie krwi.

Gotowanie fasoli mung

Gotowanie na piecu

Składniki:

1 filiżanka opłukanej fasolki mung4cups wody1.
Opcjonalnie: 1 łyżeczka soli

Sposób wykonania:

Umieść fasolę mung, wodę i sól w rondlu, doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Kiedy fasola się zagotuje, pozwól jej gotować się przez 15-20 minut, aby była miękka. Za pomocą sitka lub durszlaka odcedź płyn i dopraw fasolę solą (opcjonalnie).

Gotowanie w mikrofalówce

Składniki:

1 filiżanka opłukanej fasoli mung2.
Filiżanki + 2 łyżki wody

Sposób:

Połącz wszystkie składniki w naczyniu lub misce nadającej się do mikrofalówki. Przykryj miskę folią lub pokrywką, pozostawiając jeden róg niezamknięty, aby para mogła się wydostać. Po 10 minutach włącz mikrofalówkę na wysoki poziom i sprawdź, czy fasolka jest miękka. Gotuj fasolę do miękkości (około 2 minuty). Użyj sitka lub durszlaka, aby odsączyć płyn pozostały w fasoli. Dopraw solą, jeśli chcesz.